6.26.2011



Stedelingen hebben vaak een romantisch beeld bij het weidse platteland en de voedselproductie die daar plaatsvindt. De bloesems in het oosten en zuiden van Nederland die heerlijk ruiken en waarlangs je prachtige wandelingen kan maken. Maar ook de heuvels van Toscane, gevuld met goudgele granen waartussen prachtige veldbloemen in allerlei kleuren staan. Maar is het nou echt zo romantisch?

Iedereen weet dat het leven van een boer bestaat uit hard werken. En wie dat nog wist, heeft dat wel kunnen zien in de populaire televisieserie Boer zoekt Vrouw. Boeren (en hun gezinnen) moeten dag en nacht klaar staan, zowel in zonnige zomers als in gure winters, zeven dagen per week aan het werk. Zomaar een dagje vrij nemen is er niet bij en als de boer ziek is, moet hij zorgen dat hij er snel weer bovenop komt. Veel tijd voor romantiek is er niet.

Toch is het niet allemaal zo negatief. Veel boeren zijn trots op hun beroep en hun bedrijf en doen het werk met plezier. Daarnaast zijn er een heleboel mensen die al hun vrije tijd besteden aan een volkstuin waarmee ze (deels) in hun eigen voedsel kunnen voorzien. En voor de wat luiere persoon is er de mogelijkheid om een kip of appelboom te adopteren. Het kost niet veel tijd maar geeft wel het idee voor een deel in je eigen voedsel te voorzien.

Steeds meer gemeentes nemen het initiatief - of ondersteunen dat van anderen - om bewoners hun eigen voedsel te laten produceren. Hiervoor hebben ze verschillende motieven zoals het bewustmaken van inwoners van de herkomst van het voedsel, stedelingen gezonder laten eten, zorgen voor beweging in de buitenlucht en voor meer sociaal contact.

In Den Haag zijn er recent twee projecten bedacht en uitgewerkt (Panderplein en Foodscape Schilderswijk) door beeldend kunstenaars. In beide gevallen gaat het om (semi-)private binnenplaatsen van woongebouwen die tot voor kort niet of verkeerd gebruikt werden. Met de steun van onder andere de woningcorporatie is samen met de bewoners gekeken naar een nieuwe invulling van het terrein waarbij het verbouwen van fruit, groente en kruiden als middel diende voor het oplossen of verminderen van de problemen.

De meeste bewoners zijn enthousiast en wie er geen zin in heeft, doet gewoon niet mee. De initiatieven laten stedelingen op kleine schaal zien wat het leven op het platteland inhoud. Ze werken zelf aan het hele proces van het zaaien, wateren, bijhouden en oogsten mee waarna weer opnieuw begonnen kan worden zodat er ook het volgende jaar weer eten op tafel komt. En de romantiek, dat is een ingredient om er zelf aan toe te voegen!